Close

03-10-2020

Wanneer heeft u welk incontinentiemateriaal nodig?

Over incontinentie spreken we liever niet openlijk. Er rust, ondanks het feit dat veel mensen met dit probleem te maken hebben, nog steeds een taboe op. Voor mannen wordt de drempel om erover te spreken nog een stukje hoger omdat het zich meestal niet geleidelijk -zoals bij vrouwen- presenteert, maar plotseling. Niet zelden liggen prostaatproblemen of juist -operaties hier dan ook aan ten grondslag. In het niet durven spreken over incontinentie schuilt een extra risico: het risico dat u niet goed geïnformeerd bent over de materialen en hun kenmerken. Daarom zetten wij het een en ander op een rijtje.

Hulpmiddelen bij licht urineverlies

Verliest u af en toe wat druppels of misschien een scheutje urine? Dan hebben we het over licht urineverlies. Net als voor dames bestaan hier ook voor heren diverse incontinentiematerialen voor. Zo kunt u een inlegger gebruiken die u in uw eigen ondergoed plaatst, maar ook voor een incontinentiebroekje van TENA MEN kiezen. Deze zijn vandaag de dag het populairst. Deze TENA Men incontinentiebroekjes, ook wel pants genoemd, dragen als ondergoed en herinneren u er zo ook nauwelijks aan dat u incontinentiemateriaal gebruikt.

Hulpmiddelen bij matig urineverlies

Verliest u meer dan wat druppels of een scheutje zo nu en dan, dan spreken we van matig urineverlies. We geven het incontinentieprobleem deze zelfde naam wanneer u langdurig nadruppelt. Ook in dit geval kunt u kiezen voor TENA Men inlegverband of een incontinentiebroekje. Alhoewel slips doorgaans gebruikt worden voor gevallen van zware incontinentie, zijn ze er ook voor matige hoeveelheden van urineverlies. Wat u zelf het prettigst vindt dragen, speelt dus een grote rol.

Hulpmiddelen bij zwaar urineverlies

Is er bij u sprake van zwaar urineverlies, dan bent u aangewezen op het gebruik van een TENA Men inlegger of een slip. Deze laatste wordt ook wel luier genoemd, omdat hij daar qua uiterlijk en functioneren sterk op lijkt, maar aan deze benaming wordt door de meeste mensen niet de voorkeur gegeven. Bent u thuis, dan is de keuze tussen een slip en een inlegger om het even. U heeft namelijk de tijd en de ruimte om uw materiaal te verwisselen. De meeste mensen met zwaar urineverlies kiezen buiten de deur voor een inlegger. Zo kunnen zij zich makkelijker verschonen.

Maat versus absorptievermogen

Het is niet gek dat u zich door urineverlies wat onzeker kunt gaan voelen. Het gevoel dat u de controle over uw eigen lichaam niet meer compleet heeft, kan veel met u doen. Uit onzekerheid kiezen veel mensen ervoor extra groot TENA Men materiaal te nemen. Een enerzijds begrijpelijke keuze, maar echter een keuze waarmee u het tegenovergestelde van zekerheid bewerkstelligt. Groot materiaal is namelijk enkel groter van stuk en neemt niet meer op. Uw mate van urineverlies dient u dus af te stemmen op het absorptievermogen.

Nooit zomaar TENA Men incontinentiematerialen met elkaar gaan combineren

Iets anders wat veel mensen uit diezelfde onzekerheid doen, is het met elkaar combineren van TENA Men incontinentiematerialen. Zo bevestigen mensen vaak nog een extra inlegger in een incontinentiebroekje, vanuit de overtuiging dat de taken van een volle en dus lekkende inlegger zullen worden overgenomen door de pants zodra dit nodig is. Dit werkt echter niet zo. Het combineren van incontinentiematerialen leidt juist alleen maar tot meer ongelukjes en zo tot het tegenovergestelde van wat u probeert te bewerkstelligen.

Waarom het gebruik van inlegkruisjes ten strengste wordt afgeraden

Een andere afrader is het gebruik van inlegkruisjes of maandverband. Veel heren grijpen bij tekenen van incontinentie naar de materialen die wellicht in het badkamerkastje aanwezig zijn: maandverband van hun vrouw of andere vrouwelijke familieleden. Dames met incontinentie doen dit zelf vaak ook. Echter wordt dit ten strengste afgeraden. Het biedt zeker voor mannen niet de benodigde mate van bescherming en heeft ook een slechte invloed op de huid van uw intieme zone. Kies dus liever voor een artikel dat speciaal voor mannen ontwikkeld is zoals alle TENA Men artikelen. Meer weten of vragen of TENA Men? Op Hulpmiddelonline.nl treft u uitgebreide informatie aan alsook een handige en gratis keuzehulp.