Close

04-09-2020

Waarom overstappen op natuurlijke (huid)verzorgingsproducten?

Een vrouw gebruikt gemiddeld twaalf verzorgingsproducten per dag. Het gebruiken van die verzorgingsproducten stelt je bloot aan gemiddeld 184 chemicaliën. Die chemicaliën kunnen vervolgens door je huid heen trekken en in je bloedbaan terecht komen. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, een goede verzorging is dus essentieel. Kijk jij ook mee op vehgroshop.nl? Daar kun jij de eerste stap zetten om jouw huid te verzorgen. 

Veel verzorgingsproducten bevatten vele soorten chemicaliën, van die chemicaliën komt zo’n 60% in je lichaam terecht. Deze chemicaliën waar je jezelf dus dagelijks aan blootstelt kunnen zorgen voor:

  • Abnormale celvorming
  • verminderde leverfunctie
  • verminderde immuniteit
  • huidallergieën
  • huidirritaties
  • hormonale disbalans

Dit klinkt allemaal wel erg eng. Nu is het voordeel dat de EU richtlijnen heeft voor hoeveel chemicaliën en welke chemicaliën een product mag bevatten. Maar prettig is het natuurlijk allerminst. Daarom is overstappen op natuurlijke verzorgingsproducten een fijn idee. Naast de chemicaliën die je zelf binnen krijgt is de productie van dat soort verzorgingsproducten ook allerminst fijn. Zo kunnen die producten een grote impact hebben op het milieu. Maar sommige producten worden eerst getest op dieren. Hier denk je misschien niet meteen aan maar naast medicatie worden ook verzorgingsproducten vaak eerst getest op dieren. Sinds 2013 zijn dit soort dierproeven voor cosmetica verboden, maar gebruik je producten die afkomstig zijn uit landen buiten de EU kan dit wel eens gepaard gaan met de ontzettende wreedheid die dierproeven heet. Ook om niet meer deel te nemen aan deze wreedheid tegen dieren is het dus een idee om over te stappenop natuurlijke verzorgingsproducten. Let daarbij wel op uit welk land het product komt. In sommige landen is het helaas verplicht om te testen op dieren.

Wanneer is een product een ‘natuurlijk’ verzorgingsproduct?

De term ‘natuurlijk’ is helaas geen beschermde term. Iedereen kan dus natuurlijk voor de naam van het product neerzetten, zonder dat dit daadwerkelijk een natuurlijk product is. Je moet dus altijd de labels lezen om erachter te komen of er ingrediënten in worden gebruikt die alles behalve natuurlijk zijn. In principe kun je ervan uitgaan dat natuurlijke of biologische producten, dit ook daadwerkelijk zijn. Er zijn ook keurmerken waaraan je kunt zien of je verzorgingsproduct echt natuurlijk is. Want heel veel ‘natuurlijke’ producten bevatten alsnog synthetische conserveermiddelen of ingrediënten. Een aantal van de keurmerken zijn: BDIH, CosmoBio, Ecocert, NaTrue, Dierproefvrij, Vegan en nog veel meer. Als je onzeker bent over het product wat jij hebt gekocht kun je altijd even op internet opzoeken of er een natuurkeurmerk bij staat.

Is een natuurlijk verzorgingsproduct iets voor jou?

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn heel geschikt wanneer je bijvoorbeeld een gevoelige huid of een probleemhuid hebt. Wanneer je je baby wilt verzorgen met verzorgingsproducten kun je ook het beste kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten. De babyhuid is namelijk veel dunner dan de huid van een volwassene en daarmee vele malen kwetsbaarder. Natuurlijke verzorgingsproducten zijn meestal dierproefvrij, dus als je dit belangrijk vindt kun je letten op de certificeringen: Dierproefvrij en Cruelty free. Natuurlijke verzorgingsproducten zijn goed voor de natuur, oftewel het wordt zo geproduceerd dat de natuur het minst mogelijk wordt belast. Daarnaast wordt bij het telen geen gebruik gemaakt van milieuverontreinigende stoffen. Maak je je druk om je huid, dierwelzijn of het milieu? Dan is het dus een goed idee om over te stappen op natuurlijke verzorgingsproducten.