Close

27-12-2018

Keerklepcontrole

Met een regelmatige keerklepcontrole zorgt u ervoor dat het drinkwater in uw pand van de goede kwaliteit blijft. Dit is vooral bij grote panden belangrijk die beschikken over een drinkwaterinstallatie in het pand. Zeker als deze in verbinding staat met apparaten als vaatwassers, koffiezet-automaten en wasmachines. Met een keerklepverbinding wordt ervoor gezorgd dat het vervuild water niet terugstroomt in de waterleiding. Juist apparaten als wasmachines en vaatwassers produceren vuil water. Indien in het pand deze apparaten snel voorkomen, dan is een regelmatige keerklepcontrole helemaal nodig. Sterker nog, het is verplicht dit jaarlijks uit te laten voeren. Zeker bij grote panden zitten meerdere keerkleppen bevestigd en deze moeten regelmatig gecontroleerd worden. Het is niet de bedoeling dat de gebruikers van het pand te maken krijgen met vervuild water. Als beheerder of eigenaar van het pand bent u verantwoordelijk voor de voorziening van schoon water. Neem daarom contact op met bedrijven als Biolab die deskundig zijn in de uitvoering van deze controles. Door de intensieve werking is de aantasting van de keerklep zeer waarschijnlijk. Helemaal doordat deze te maken heeft met vuil water. Het is juist een plek waar vuil en bacteriën blijven zitten. Daarom is een keerklepcontrole zo essentieel om de kwaliteit van het water goed op peil te houden.

Een uitvoerige keerklepcontrole

Niet alleen vanwege de keerkleppen zelf is de keerklepcontrole nodig, maar ook vanwege de waterleidinginstallatie. Als de keerklep stuk is, kan dus vuil water terug de leidingen in gaan. Dit tast net zo goed de leidingen aan en daarmee ook de machines die daarop aangesloten zitten. De gevolgen zijn dus enorm. Niet zo vreemd dus dat de controle inmiddels een verplichting is geworden. Een andere reden is de kans op een legionella besmetting. Een besmetting met bacteriën waar mensen behoorlijk ziek van kunnen worden en in het ergste geval aan overlijden. Nog een reden om de keerklepcontrole een verplichting te maken, Zeker als dit door de gehele installaties zit, vraagt het nog ingrijpendere herstelwerkzaamheden. In het ergste geval moeten alle apparaten en de gehele waterleidinginstallatie vervangen worden. Dat is wel een heel noodlottig scenario, maar wel waar men rekening mee moet houden. De overheid heeft vastgesteld dat er jaarlijks minimaal een keer een keerklepcontrole te doen. Deze staat ook wettelijk vastgelegd. BioLab is ervaren om bedrijven hiervan te ontzorgen en een kwalitatieve keerklepcontrole uit te voeren. De controle is zeer veelomvattend en bevat de volgende uitvoeringen:

  • Bekijken van verschillende onderdelen.
  • Het type keerklep vaststellen.
  • De installatie van de keerklep onderzoeken.
  • Controleren van de drukvastheid van de keerkleppen.

Op basis van het bovenstaande stelt BioLab vast of er maatregelen genomen moeten worden of dat er een of meer vervangen plaats moeten vinden. Alles wordt in een rapport gedocumenteerd.

Een professionele uitvoering

Na een uitvoerige en professionele keerklepcontrole, wilt u natuurlijk ook dat de vervangingen en maatregelen net zo deskundig plaatsvinden. Tenslotte heeft u er weinig aan als de herstelwerkzaamheden niet op de juiste wijze worden uitgevoerd. Ook dit kan BioLab voor u uitvoeren. Hier bent u beter bij gebaat, omdat zij bij de keerklepcontrole al kennis hebben gemaakt met de installatie in uw pand. Verder begrijpen zij ook het rapport wat hieruit is gekomen en kunnen zij daardoor beter de juiste herstelwerkzaamheden doen voor uw installatie. Bekijkt de ervaring en kennis op biolab.nl en maak een afspraak voor een aandachtige controle van uw waterleidingsystemen. Hiermee zorgt u voor een deskundig onderhoud waarbij uw waterleidinginstallatie altijd in de juiste conditie blijft. Door de periodieke controles voorkomt u de ergste schade en worden de keerkleppen vervangen zo gauw bij de keerklepcontrole blijkt dat dit nodig is.