Close

17-12-2018

De voordelen van APK voor je woning

Je hebt vast wel eens gehoord van een APK keuring. Je denkt dan misschien meteen aan je auto. En terecht, want de auto APK is erg bekend en ook ontztetend belangrijk voor de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers in het verkeer. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Je auto moet om de paar jaar en bij oudere auto’s wat sneller een grote keuring krijgen. Zonder geldige APK mag je niet met het voertuig in kwestie de weg op. Dit is van belang voor de veiligheid. Dit soort keuringen bestaan ook voor je huis: de APK voor je woning. Het is net als voor je auto van belang dat af en toe wordt gecontroleerd of je huis nog wel veilig is. Een expert komt dan je huis controleren. In dit artikel lees je alles over waarom de APK woning zo goed is en wat dit voor jou als huiseigenaar of huurder kan betekenen.

Waarom een APK voor je woning een goed idee is

Zoals al gezegd is het voor de veiligheid van je woning goed om je woning zo nu en dan te laten controleren door een expert. De keuring is op het moment nog niet verplicht zoals bij auto’s, maar kan wel van belang zijn. In de toekomst wordt deze keuring wellicht wel een verplichting. Het is namelijk belangrijk dat huurders en eventuele kopers van woningen weten dat zij in een veilige omgeving hun leven kunnen leiden. Het blijkt dat veel woningen ouder dan tien jaar die verhuurd worden acherstallig onderhoud hebben. Een APK woning kan dit aan het licht brengen. De inspecteur controleert het huis en kan ook aangeven hoe bepaalde gebreken verbeterd kunnen worden. Het is natuurlijk fijn om te weten hoe je meer veiligheid aan je huurders kunt garanderen. Dit zal de woning uiteindelijk ook meer waard maken. De eigenaar is de uiteindelijke verantwoordelijke voor de veiligheid van de woning en alle installaties binnen die woning. Het is dus als eigenaar goed om te weten of de woning die je verhuurt nog wel veilig is. Zo’n APK woning kan worden gedaan door Holland Building Maintenance. Zij voeren voor je een NTA 8025 keuring uit.

Waar wordt bij APK woning op gelet?

Zoals al gezegd voert Holland Building Maintenance een NTA 8025 keuring uit voor je woning. Dit is een APK voor je woning waarbij gelet wordt op de veiligheid. Je kunt een standaard controle laten uitvoeren, maar je kunt ook zelf je controle samenstellen. Als je weet van bepaalde gebreken of oude onderdelen kun je deze specifiek laten controleren zodat je zeker weet dat het goed is. De inspecteur doet wat hem gevraagd wordt en stelt daarna een rapport op. Hierin staan eventuele gebreken. Ook worden mogelijke aanpassingen voorgesteld die gedaan kunnen worden om gebreken op te kunnen lossen. Als de woning is goedgekeurd krijg je hiervoor een certificaat zodat je je huurders een veilige woonplek kunt garanderen. Waar precies op wordt gelet is dus niet eenduidig. Enkele voorbeelden van waar tijdens een APK woning op gelet wordt zijn onder andere:

  • Standaard veiligheid
  • Koolmonoxide
  • Legionella in waterleidingen
  • Elektrische installaties
  • Gasleidingen
  • Extra controle oude CV ketel

Daarnaast kun je meteen de controle voor het energielabel van je huis mee laten nemen bij de APK keuring. Zo kun je je huurders ook daarvan op de hoogte stellen. Na de controle kun je zelf aan de slag met het opvolgen van de adviezen die je worden gegeven. Holland Building Maintenance is daarin volledig onafhankelijk. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden op nta8025.nl.